Informatii utile despre ITP

Informatii utile si raspunsuri la cele mai frecvente intrebari despre ITP

Este necesara prezenta detinatorului legal pentru efectuarea ITP-ului?

Nu. Oricine poate aduce autovehiculul la inspectie, cu conditia sa aiba asupra sa toate documentele necesare.

Cat timp dureaza sa efectuez ITP-ul?

Tot procesul dureaza 20 de minute. Nu se poate realiza mai repede deoarece softul in care se valideaza datele catre RAR blocheaza automat operatiunea ptr minim 20 de minute.
Nu va lasati pacaliti de reclame inselatoare care afirma ca pot face un ITP in 10 minute.
Desi procedura in sine poate dura mai putin de 10 de minute, masina e blocata de sistemul RAR pentru minim 20 de minute.

Care sunt beneficiile inspecției tehnice periodice?

Ajuta la identificarea din timp a potentialelor defectiuni. Identificand aceste probleme din timp, ele pot fi remediate înainte de a deveni periculoase pentru siguranta rutiera.

De ce trebuie efectuat ITP-ul?

 I.T.P-ul este obligatoriu – iar lipsa lui se sanctioneaza cu puncte penalizare, puncte amenda si retinerea certificatului de inmatriculare. Verificarea ulterioara a autovehiculului in vederea redobandirii talonului se va efectua numai la R.A.R. (Registrul Auto Roman)

Am nevoie de programare pentru a efectua ITP-ul?

Nu e nevoie de programare. Puteti veni si fara programare dar noi recomandam sa faceti o programare online sau telefonic pentru a evita situatiile in care trebuie sa asteptati suplimentar.

Cum aflu cand imi expira I.T.P.-ul?

Pe certificatul de inmatriculare (Talonul Masinii) se gaseste o rubrica „I.T.P. valabil pana la data de…”
Daca nu ai reusit sa identifici data expirari atunci poti verifica online pe linkul de mai jos.
https://prog.rarom.ro/rarpol/rarpol.asp

Exista statii ITP cu program Non Stop?

NU exista statii ITP Non Stop. Toate statiile ITP functioneaza dupa programul Registrului Auto Roman (zilnic intre orele 08.00 - 20.00 si Sambata intre 08.00 - 14.00)

Unde se poate efectua ITP-ul unei masini inmatriculate in Bulgaria?

Conform legislatiei din Romania, ITP-ul pentru masinile inmatriculate in Bulgaria se face doar in cadrul reprezentantelor RAR (Registrul Auto Roman). La fel se procedeaza si pentru masinile inmatriculate in alte tari UE.

Este necesar sa ma deplasez in judetul in care este inmatriculata masina pentru a face ITP-ul?

ITP-ul poate fi efectuat la orice statie autorizata din Romania, indiferent de judetul de inmatriculare.

Este valabil în Romania ITP-ul facut în alta tara UE?

Vehiculele inmatriculate in Romania pot efectua ITP-ul in unele tari membre UE dar acesta nu va fi automat recunoscut si in alte tari membre deci nici Romania.
Deci nu exista o legislatie unitara in tarile membre UE si de aceea RAR recomanda fiecarui cetatean roman rezident in UE sa solicite informatii cu privire la recunoasterea ITP-ului direct autoritatilor locale din tara respectiva.
Foarte important de precizat este ca nerecunoasterea ITP-ului poate determina societatea de asigurari unde este asigurat vehicului sa nu plateasca dauna in cazul producerii unui accident.

Ce se intampla daca am facut accident si nu am ITP-ul valabil?

Daca ai facut accident si nu ai ITP-ul valabil atunci risti sa nu fii despagubit de societatea de asigurari.

Care este intervalul de timp legal pentru efectuarea ITP-ului?

Intervalul la care se efectueaza ITP-ul este diferit in functie de tipul de autovehicul, astfel:

  • autovehiculele cu vechime mai mare de 12 ani ITP-ul se efectueaza la 1 an, iar pentru cele mai noi de 12 ani se efectueaza la 2 ani.
  • autovehiculele noi, prima inspectie ITP se face la 3 ani de la data primei înmatriculări.
  • autovehiculele destinate transportului de persoane care au, in afara soferului, cel mult 8 locuri pe scaune – la 2 ani;
  • autovehiculele destinate transportului de persoane care au, in afara soferului, mai mult de > 8 locuri pe scaune (ex: microbuze/autobuze) – la 6 luni;
  • autovehiculele utilizate in regim de Taxi/Uber, de inchiriere sau pentru scoli  de soferi – la 6 luni;
  • autovehiculele destinate transportului de marfuri, avand o masa totală maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg – la 1 an
Am fost respins la I.T.P. mai pot circula cu masina?

Nu. Din momentul respingerii se anuleaza automat valabilitatea ITP-ului precedent si masina nu mai are drept de circulatie.
Trebuie sa remediati defectiunile constatate in decurs de 30 de zile si sa va prezentati la aceeasi statie I.T.P. pentru reverificare, altfel riscati amenda si retinearea talonului si al placutelor.
In cazul in care nu va prezentati la aceeasi statie ITP atunci va trebui sa efectuati un nou ITP complet si veti plati pretul intreg.

Ce acte sunt necesare pentru efectuarea ITP-ului?
  • Cartea de identitate a vehiculului (CIV) in original sau copie conform cu originalul in cazul in care masina este in leasing.
  • Certificat de inmatriculare al autovehiculului, in original (talon).
  • RCA (Asigurarea obligatorie de Raspundere Civila Auto) - poate fi si in format electronic
  • Un act de identitate al persoanei care prezinta vehiculul. NU este obligatorie prezentarea proprietarului masinii pentru ITP
Ce pot face daca mi-a expirat ITP-ul de mai multa vreme?

In mod legal nu mai este permisa circulatia cu un autovehicul al carui ITP a expirat si deci ar trebui sa deplasezi autovehicului pe o platforma de tractare.
Daca nu ati fost sanctionat de politie pentru ITP-ul expirat atunci noi va putem efectua ITP-ul fara probleme.

Ce se intampla cu ITP-ul la schimbarea posesorului masinii?

ITP-ul ramane valabil. Pe noul certificat de inmatriculare politia va scrie data pana la care este valabil.

Am pierdut certificatul de inmatriculare a masinii (Talonul). Cum trebuie sa procedez pentru a nu pierde valabilitatea ITP-ului?

Dupa obtinerea unui nou talon, va adresati statiei unde ati facut ultimul ITP valabil. Au obligatia sa va elibereza un duplicat.

Ce amendă se aplica pentru ITP expirat?

Conducerea unei mașini care nu are ITP-ul valabil este o contravenție la fel de grava precum circularea cu un autovehicul neinmatriculat.
Drept urmare, șoferii prinși în trafic fără ITP valabil vor fi sancționați prin retinerea certificatului de inmatirculare (talonul), placuțelor de înmatriculare, dar și prin amenda intre 1305 si 2900 Lei si puncte de amendă intre 9 si 20.
Un alt aspect important este ca, in situația in care expira ITP-ul, inmatricularea este suspendata automat. 
Așadar, daca un conducător auto circula cu ITP-ul expirat risca și o amenda pentru condusul in timpul suspendarii înmatricularii, valoarea totala a amenzii putând ajunge pana la 5.800 de lei.
De asemenea, în situația descrisă, ITP-ul mașinii se va face doar la RAR și nu la orice stație ITP.



Cum verifici dacă ITP-ul a fost înregistrat pe site-ul RAR?

Se poate verifica pe site-ul Registrului Auto Roman (www.rarom.ro) completand formularul cu datele de indentificare a masinii. 
Daca gasesti masina in baza de date R.A.R si esti sigur ca ITP-ul a fost corect efectuat într-o statie autorizata atunci poti completa un formular de sesizare tot pe site-ul rarom.ro.

Ce se intampla cu ITP-ul la schimbarea posesorului masinii?

Ramane valabil iar data expirarii va fi scrisa pe noul certificat de inmatriculare (Talon) de catre prolitie.

Am pierdut Talonul masinii. Cum trebuie sa procedez dupa obtinerea unuia nou pentru a nu pierde valabilitatea ITP-ul?

Va adresati statiei unde ati efectuat ITP-ul. Au obligatia sa va elibereza un duplicat. Taxa este de regula modica.

În ce situație autovehiculul nu trece inspectia ITP?

Conform legislatiei, ITP-ul poate trece chiar si in cazul unor defectiuni cu conditia ca acestea sa fie minore (ex: lipsa unui bec la numar).
In cazul unor defectiuni majore sau periculoase, autovehiculul este respins iar inspectorul ITP este obligat sa scrie in raport motivul exact al respingerii si codul aferent. 
Iată clasificarea problemelor tehnice, potrivit legii:
Deficiente minore: deficientele care n-au un efect semnificativ asupra sigurantei vehiculului sau impact asupra mediului și alte neconformitati minore;

Deficiente majore: deficientele susceptibile sa compromita siguranta vehiculului, sa aiba impact asupra mediului sau sa-i puna in pericol pe ceilalti participanti la trafic si alte neconformităti mai importante;

deficiente periculoase: deficientele care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului.


Ai vreo intrebare la care nu ai gasit raspuns?

Contacteaza-ne folosind formularul de mai jos si echipa noastra iti va raspunde in cel mai scurt timp.